De boodschappen
De markt in Frankrijk
Wij hebben iets met lekker eten en drinken in Frankrijk
Elke dag uit eten gaan zit er ook voor ons niet in dus zullen we vaak onze toevlucht zoeken tot lokale ingrediënten. Die kun je in elke grote supermarché in Frankrijk kopen.
Maar vergeet ook absoluut niet de winkels van de groenteboer, delicatessenzaken, de slager, bakker en de viswinkel waar je de mooiste verse producten kunt kopen. De vriendelijke bediening krijg je er vanzelf bij.
Nog leuker en vaak ook nog verser is het op de markt. Daarnaast is het vaak een genoegen om rond te struinen op een Franse markt. Wij verbazen ons altijd weer als je ziet wat er aan verse waar op de markt in Frankrijk wordt aangeboden.
Kazen, hammen, gevogelte, maar ook bijvoorbeeld boudoin. Boudoin is een vers op de markt gemaakte bloedworst die je vooral in de Bourgogne nog vaak tegenkomt. Wij Nederlanders zijn vaak huiverig om te zien hoe deze verse spullen in de open lucht op een koper liggen te wachten.
Ooit hebben wij eens door de zure appel gebeten en kopen nu gewoon alle levenswaar op de Franse markt. Wij hebben in elk geval nooit gehoord dat er iemand aan gestorven of ziek van is geworden.
Voor onze eerste zelfgemaakte maaltijd tijdens deze reis hebben wij in Mer (vlakbij de camping) in een ijskoude supermarché onze inkopen gedaan. We hebben gelijk maar voor een paar dagen ingekocht er zat tenslotte toch een koelkastje met een oven in onze stacaravan.
Het menu
We namen een kant en klare vispaté van Cocquilles St. Jacques, Gravad Laks, salade en wijn mee. Meloen, en tomaat waren de laatste ingrediënten voor onze maaltijd.
Marian maakte van olijfolie en frambozenazijn (overal in Frankrijk te koop) een dressing:
- 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 1 eetlepel azijn,
- Een theelepeltje zachte mosterd,
- Een klein beetje gembersiroop (meenemen uit Nederland)
- Wat zout en peper en even flink door elkaar roeren.
Vinger in de kom en even proeven. Het moet niet te scherp zijn maar liefst zacht en zoet.
De sla op 2 bordjes verdelen (niet te veel), wat stukjes meloen en tomaat er boven op, een deel van de dressing er over, een plakje vispaté er boven op, stokbrood er bij en smikkelen maar.
Het enige wat er nog bij hoort is een lekkere frisse witte wijn. Natuurlijk kozen wij een lokale wijn en de Cour-Cheverny van 4 jaar oud was perfect op dronk.
Het “hoofdgerecht” bestond ook uit salade op bijna dezelfde manier maar nu de plakjes Gravad Laks (zalm) er boven op. Hier een scheutje witte wijn over en zorgen dat je glas ook vol is. De Cour Cheverny smaakte fris en fruitig met een geur van meloen en appel. Vooral de appel proefde je sterk in de afdronk…hmmmm lekker!