Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Tips voor een vakantie in de Bourgogne

De Bourgogne is een topbestemming voor de vakantie of een paar dagen weg. Lees meer

Vakantie in de Bourgogne

Bourgogne een regio met veel gezichten

Bourgogne maakte vroeger deel uit van het machtige hertogdom Bourgondië. Het is een streek waar liefhebbers van lekker eten, drinken en cultuur hun hart kunnen ophalen. De uitdrukking een Bourgondisch leven leiden zal hier ooit zijn oorsprong hebben gehad.

Het is een topbestemming voor een heerlijke vakantie niet ver van Nederland!

De steden Dijon en Beaune hebben nog vele historische gebouwen die aan het rijke leven van Bourgondië herinneren. Het Palais des Ducs in Dijon en de Hospices de Beaune zijn een bezoek meer dan waard.

Beaune is het hart van de Bourgogne als het om wijn gaat. Je kunt er niet in omheen, vooral in november niet als het wereldberoemde wijnfeest wordt gehouden met de veiling van de wijnen van de Hospice de Beaune.

In 1477 strekte het Bourgondische rijk zich uit tot Noord Nederland. Tegenwoordig is Bourgogne het gebied dat de meesten zich herinneren van hun vakantiereis naar het zuiden als ze over de Autoroute du Soleil richting Middellandse zee rijden.

Tussen Dijon en Beaune kun je vanaf de snelweg de wijgaarden van de Côte D'or zien liggen met dorpjes met de wonderschone namen zoals Nuits-St Georges, Gevrey-Chambertin en Vosne - Romanée.

De wijngaarden bij deze dorpen brengen fantastische rode wijnen voort en een rit tussen Dijon en Beaune over de N74 is zeker aan te bevelen. Vooral als je de moeite neemt om in de dorpjes eens te stoppen.

Vergeet ook Clos Vougeot in het gelijknamige dorpje niet. De Bourgogne leent zich ook bijzonder goed voor een fietsvakantie. De paden langs de kanalen, de routes door wingaarden en de Morvan zijn echt de moeite waard om op de fiets te ontdekken!

Naast de talloze wijngaarden tref je er genoeg natuur en ruimte aan voor een heerlijke vakantie.

In de Bourgogne zijn mooie vakantiehuizen en gites te huur maar je kunt ook kiezen voor een camping en zelfs luxe stacaravans of houten chalets. Diverse reisorganisaties bieden naar deze regio mooie autovakanties en rondreizen aan. Vaak ook speciale wijnreizen!.

Je kunt ook op onze regiokaart van Frankrijk kijken waar de Bourgogne precies ligt.

Tips voor rondreizen, een paar dagen of vakantie in de Bourgogne

Vakantie in de Bourgogne

Je kunt natuurlijk handig prijzen vergelijken bij D-reizen

Tip! Actieve vakanties om te wandelen of te fietsen vind je bij SNP Natuurreizen (ANWB) en Aktiva tours, Fiets Fun en Kras. Meer informatie vind je in onze Special over fietsvakanties in Frankrijk. Er zijn ook mooie rondreizen naar de Bourgogne. Je leest er alles over in rondreizen in Frankrijk.

Wijntip en wijnreizen!

Op zoek naar een leuke wijnreis? Lees onze special over wijnreizen in Frankrijk

AANBIEDINGEN BOURGOGNE

Côte d'Or

Om de Côte d'Or te bezoeken kun je het best een hotel in Beaune of Dijon boeken.

Maar ook in de diverse wijndorpen liggen mooie hotels. Vaak vind je daar ook gezellige familiehotels met een goed restaurant.

De wijnhoofdstad Beaune is ook de moeite waard, bezoek hier zeker het prachtige Hôtel-Dieu met een schitterend mozaïekdak. Hier is ook de Hospices de Beaune gevestigd dat in 1442 gesticht werd en zelfs tot 1971 nog als ziekenhuis werd gebruikt.

Yonne, Morvan, Beaune, DyonDe Hospices de Beaune ontving in de loop der tijden vele giften voor de financiering en bezit hierdoor uitstekende wijngaarden.

1x per jaar worden deze wijnen geveild tijdens een wereldberoemde veiling.

Deze wijnveiling werd in 1859 voor het eerst gehouden en is de oudste veiling voor het goede doel in de wereld. Wijnen van de eigen wijngaarden worden per vat verkocht.

Elk “pièce” heeft een inhoud van 228 liter en is goed voor ca 300 flessen.

De prijzen voor de Bourgognewijnen worden op deze veiling bepaalt en elk jaar wordt er een speciaal vat voor een hele speciale prijs wordt verkocht.

in 2007 werd bijvoorbeeld het fust Beaune 1er Cru voor € 90.000 gekocht door David Murray, de voorzitter van de voetbalclub Glasgow Rangers en sinds november 2006 ook eigenaar van een wijngaard in de Bourgogne.

De veiling van de Hospice de Beaune vindt elk jaar in november plaats en dan is Beaune een weekend lang heel gezellig!

Natuur en cultuur

Voorjaar in de Bourgogne

Maar Bourgogne is meer dan de Côte d'Or. Ten zuiden van Mâcon ligt Roche de Solutré.

In de naaste omgeving van deze rots zijn overblijfselen uit de pré-historie ontdekt. Een agrarische streek waar ook goede wijnen vandaan komen Het is ook de omgeving van de bekende wijngaarden van Pouilly - Fuissé

Ook op het gebied van oude Romaanse ontdekkingen is het een rijk gebied.

De kathedraal van Autum is een plaatje en de abdij van Cluny is de geschiedenis in gegaan als het machtigste klooster van Europa. De resten van dit indrukwekkende bouwwerk zijn in Cluny nog te zien. Een bijzondere plek in het landschap is de Roche de Solutré ten zuiden van Maçon

Wat kloosters en abdijen betreft is de Bourgogne sowieso goed voorzien. Bekende abdijen van Vezelay, Pontigny en Fontenay zijn een bezoek zeker waard.

Vooral de mooie abdij van Fontenay is een juweeltje om te bezoeken!

Het noorden van de Bourgogne wordt gekenmerkt door plaatsen zoals Tonnerre, Chablis en natuurlijk Auxerre.

Het departement Yonne is een prima plek om vakanties door te brengen. Dit deel van de regio heeft ook goede mogelijkheden om te wandelen of te fietsen.

Bij Chablis liggen de wijngaarden die de werelberoemde beendroge witte Chabliswijnen voortbrengen. Als je de route des Vignobles volgt dan zie je ongeveer 45 km lang alleen maar wijngaarden.

In de omgeving van Auxerre kun je prima fietsen en wandelen en op een km of 50 van Auxerre ligt een unieke plek in de bossen verscholen. Het is Guédelon, een middeleeuws kasteel in aanbouw dat over rond 2023 klaar moet zijn.

Dit kasteel wordt helemaal met de hand gebouwd op de manier zoals dat in de middeleeuwen ging.

Zuidelijk van Yonne en westelijk van de Côte D'or ligt de Morvan.

Een schaars bevolkt gebied dat maar liefst 180.000 ha groot is, dicht bebost en diverse meren. Voor fietsers en wandelaars een mooi gebied. De Morvan is een beschermd natuurgebied en het is een fantastische streek om een vakantie door te bregen.

In de omgeving van Nevers ligt het formule-1 circuit van Magny-Cours.

De Bourgogne bestaat uit de 4 departementen:

vakantietips Côte - d'Or (21)

Wellicht het bekendste departement van de Bourgogne. De hoofdstad Dijon is een mooie stad. Maar Beaune is ook bijzonder , vooral het hotel de Dieu is bijzonder. En de uitgebreide en wereldberoemde wijngebieden zijn een bezoek meer dan waard. Lees meer

Nièvre (58)

De streek bezit uitgestrekte wouden en meren. Het Parc naturel de Morvan is favoriet bij wandelaars en natuurliefhebbers. De streek was vroeger het hart van de houtleveranties voor Parijs. De hoofdstad is Nevers. In de buurt van Nevers ligt ook het formule 1 circuit Magny-Cours.

Saône-et-Loire (71)

is het zuidelijkste deel van Bourgogne. De hoofdstad is Mâcon. Het is het departement waar wijnen vandaan komen zoals Pouilly-Fuissé, Mâcon en de Beaujolais. Het glooiende land nodigt uit tot wandelingen, fietstochten. Ga er eens op zoek naar oude oliemolens waar je de meest verfijnde olijfolie kunt kopen of bijvoorbeeld notenolie

Yonne (89)

Het noordelijkste stuk van Bourgogne met hoofdstad Auxerre. Het is een gebied waar de wereldberoemde goudgele Chabliswijnen vandaan komen. Maar er is nog veel meer dan wijn. De streek biedt veel historie en glooiende landschappen.

Frankrijk Binnendoor is het verhaal van onze eigen ervaringen

Via onderstaande links heeft u rechtstreeks toegang tot ons verhaal en onze overige ervaringen in de Bourgogne:

Dwars door de Morvan via Autun, Cluny naar Pouilly-Solutré
Op weg naar Chablis
Chablis en omgeving
Guédelon
Dijon
Tonnerre
Vezelay
Wandeling bij Roche de Solutré

En als u nog meer wilt weten dan vindt u op onderstaande Bourgogne - links vast nog wel iets van uw gading:

meer infoHotels in Beaune, Dijon, of de Côte d'Or

meer infoNog meer van onze eigen informatie over de Bourgogne en het oosten van Frankrijk
 TourismeBourgogne Tourisme is een prima start voor een ontdekkingstocht in de Bourgogne
Yonnede mooie site van het departement Yonne
Côte d'OrWat er in de Côte d'Or te zien en te doen is ontdek op de site van het departement
NièvreIn Nièvre wacht de natuur op vissers, wandelaaars en fietsers
Saône-et-LoirSaône-et-Loir noemt zichzelf ook wel Bourgogne Sud
Beaunede site van het bijzondere stadje Beaune, midden in de topwijngaarden
wijnfeestenFromagerie Champs Fleuris in Moulins Engilbert, de Hollandse kaasboer in de Bourgogne
wijnfeesten de belangrijkste wijnfeesten van de Bourgogne en nog veel meer over wijn...

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Nieuw! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Medio 2019 verschijnt het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk". Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Verder thema's zoals fietsen, wandelen, markten en antwoorden op veel gestelde vragen. Een rondreis van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek.

Wil je weten wat het boek gaat kosten en wanneer het uitkomt? Meld je dan hier aan. Je maakt dan ook kans op een gratis gesigneerd exemplaar.


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.