Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Fietsen in de omgeving van Saumur

Tips voor vakantiehuizen, campings en hotels in de Loirestreek:

Unieke lezersaanbieding 7-daagse fietsvakantie bij de kastelen van de Loire

Lezersaanbieding: 7-daagse fietsvakantie kastelen van de Loire nu € 595 p.p.

Op ons verzoek heeft TUI speciaal voor onze lezers èn Frankrijk Binnendoor een unieke fietsvakantie bij de kastelen van de Loire samengesteld.

Met deze 7-daagse fietsvakantie bij de Loire ontdek je de prachtige streek tussen de mooiste kastelen van de Loirestreek: Chambord en Chenonceau. Er zijn een paar leuke hotels geselecteerd waar je verblijft op basis van halfpension (ontbijt en diner). Je slaapt zelfs 2 nachten in een heus kasteeltje! Tijdens de 5 fietsdagen maak je mooi tochten van 38 tot 69 kilometer. Je bagage wordt van hotel naar hotel vervoerd. Je krijgt een kaart met routebeschrijving en een gratis roadboekdrager.

Deze lezersaanbieding is in samenwerking met Frankrijk Binnendoor en je ontvangt na boeking € 50 retour op je bankrekening. (Lees hier de voorwaarden)

Meer informatie

Fietsen langs bij Loire naar Fontevraud

Graag nemen wij u mee voor een dag bij de Loire waar wij op een camping verbleven, niet ver van Saumur. De camping ligt vlakbij het mooie dorpje Montsoreau en heet L'étang-de-la-Bresse. Het is een mooie camping met ruime plaatsen en het is een prima uitvalsbasis om dit deel van de Loirestreek te ontdekken.

Moulin la HerpinièreSaumur is een leuke gezeligge stad met een mooi kasteel en een rijke historie. Paardenliefhebbers komen er ruimschoots aan hun trekken bij de l'Ecole Nationale d'Equitation de Saumur. Hier worden de militairen van het Cadre Noir opgeleid. Regelmatig zijn er voorstellingen en trainingen bij te wonen (spectaculair!).

De omgeving van Saumur heeft zoveel te bieden dat vervelen hier absoluut niet aan de orde is. Grotwoningen, wijngaarden, kastelen, de rivier de Loire, leuke plaatsjes en een mooie omgeving.

Het was begin juni en al heerlijk weer zodat we al vroeg in de ochtend lekker in het zonnetje konden ontbijten. Onze gehuurde stacaravan stond op een heel ruime plaats en volop in de ochtendzon. Het zag er naar uit dat het een mooie dag zou worden om te gaan fietsen. We besloten dan ook om in de loop van de ochtend de fietsen uit de auto te halen en deze klaar te maken voor onze eerste tocht in deze omgeving.

Vanaf de camping vertrekken we rond 10;30 naar Varennes-sur-Loire en rijden langs kassen met aardbeien, die heerlijk ruiken, naar het dorpje dat niet zo veel voorstelt. Als we in het centrum aankomen gaan we rechtsaf richting de Loire en steken de N152 over. Dit is een drukke weg aan de noordkant van de Loire tussen Langeais en Saumur.

Tip: fietsen langs de Loire

Een fietsvakantie langs de Loire is een onvergetelijke gebeurtenis.

Je kunt met eigen vervoer en je fietsen meenemen maar ook ter plekke fietsen huren. Ideaal zijn georganiseerde fietsreizen. Dit kan met eigen vervoer maar ook met speciale fietsvakanties met een luxe fietsbus.

Wij hebben alvast een selectie gemaakt van goede touroperators en reisorganisaties voor vakantie of fietsvakantie bij de Loire klik hier voor dit overzicht.Ontdek meer tips over Normandië

Moulin la Herpinière

Aan de overkant ligt een smalle brug over de Loire en halverwege stoppen we even om van het uitzicht over de rivier te genieten. Aan de overkant ligt het mooie dorpje Montsoreau met haar kasteel.

We fietsen de brug af en aan het eind gaan we linksaf. Aan onze rechterhand wenkt een groot bord met Site Troglodyte ons richting de hier gelegen grotwoningen en een grote champignonkwekerij. In de hele regio worden mooie grote champignons gekweekt in de talloze grotten die je ook kunt bezoeken. We zijn hier nu niet in geïnteresseerd en fietsen stug verder langs de D947 tot we in Montsoreau zijn aangekomen.

Het staat op onze lijst van 100 mooiste dorpjes van Frankrijk. We fietsen er langzaam doorheen en we besluiten later op de dag op ons gemak een wandeling door dit leuke dorpje aan de Loire te maken.

In het centrum gaan we richting Moulin la Herpinière en volgen de bruine borden die de weg naar de molen aangeven. De weg er naar toe is een kleine V-weg (de V3) en heel rustig. Het is wel even klimmen voor het eerste stuk maar een geoefende fietser mag er geen probleem mee hebben.

Omdat het onze eerste fietsdag is haakt Marian vlak voor de top af en moet even een stukje lopen maar de beloning ligt zoals gebruikelijk bovenaan. Je hebt hier een mooi uitzicht op de omgeving en we zien nu ook voor het eerst de wijngaarden die hier uitgebreid voorkomen.

We kijken op ons gemak rond bij de molen die ook bezichtigd kan worden.

Vraag de molenaar eens naar het verhaal van de molen en de ezel en zult u te horen krijgen dat het heel simpel is om de molen op de wind te zetten : "Bind een ezel vast aan de molen en het beest zal net zo lang heen en weer lopen totdat hij precies uit de wind staat want een ezel houdt niet van tocht!"

En zo komt de molen dus exact op de wind te staan. Het is een mooi verhaal dat wij helaas niet hebben kunnen staven omdat zowel de ezel als de molenaar niet aanwezig waren. Overigens kun je versgemalen meel kopen als de molenaar aanwezig is.

Hotel-Restaurant La Croix BlancheEen koninklijke lunch

We kijken op ons gemak even naar de kaart omdat we richting de grootste Abdij van Frankrijk willen fietsen en zoeken uit hoe we vanaf dit punt naar de Abbye Royale de Fontevraud kunnen rijden.

Vanaf het hek bij de molen gezien gaan we rechtsaf de weg in die afdaalt naar de D 947. Het is een heerlijk stuk om te fietsen.Zo rustig en zo mooi! Aangekomen bij de D947 gaan we rechtsaf richting Fontevraud. De weg is niet al te druk en laat zich eenvoudig berijden.

Het is wel een lange gestage klim. Tenslotte rijd je hier het dal van de Loire uit.

In Fontevraud parkeren we de fietsen tegenover de ingang van de Abdij en gaan op zoek naar een leuk terras voor de lunch. Het is inmiddels een uur of één en dus een goed moment voor een pauze. We ontdekken er het Hotel-Restaurant La Croix Blanche.

Een oorspronkelijke herberg die door Marie Cohier en Mathieux Blochon werd gesticht nadat zij in 1696 trouwden in het bijzijn van Gabrièlle de Rochechouart, moeder overste van de Abdij. De oude herberg ligt pal tegenover de ingang van de abdij en als je door de grote poort naar binnengaat kom je op een fantastische binnenplaats die garant staat voor een voortreffelijke lunch. Je kunt er ook prima overnachten in één van de comfortabele kamers.

We laten ons verwennen met een flinke salade en genieten van de zon, rust en de uitstekende lunch. Nieuwsgierig geworden naar Richard Leeuwenhart stappen we na een uurtje en een kopje koffie op. Voor de lunch is deze plek een absolute aanrader! Daarna kunt u met een gerust hart beginnen aan de energie verslindende bezichtiging van een van de mooiste en grootste Abdijen van Frankrijk.

Overigens is het hotel La Croix Blanche ook een prima verblijfsplaats met comfortable kamers, een goed ontbijt en de keuze uit een brasserie en een gastronomisch restaurant waar uitstekend kan worden gedineerd. Wij spreken uit ervaring!

(Lees het blog van Ruud over deze bijzondere plek maar eens)

Office du tourisme Varennes-sur-Loire Lees hier het vervolg en de bezichtiging van de l'Abbye Royale de Fontvraud

Tips voor vakanties en accommodaties in de Loirestreek


Leuk eBook over de LoirestreekTip: Uitgebreide informatie over vakantie in de Loirestreek


23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië

Loire, Bretagne & PicardiëEen uniek eBook met maar liefst 107 pagina's vol met tips en trips.

Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.

In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d'Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!

De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.

Je kunt het eBook voor maar € 4,95 downloaden

In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.

Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud

Download nu het eBook Le Sud-Ouest

Huur een vakantiehuis in Loirestreek

zoekmodule ® atraveo

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepalen is opgewekt.