Frankrijk Vakantieland, bron van inspiratie voor de vakantie in Frankrijk

Tik hieronder waar je naar op zoek bent: Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips vakantiehuis of vakantiepark Champagne-Ardenne

Vakantie in Champgane - Ardenne

VAKANTIEHUIZEN CENTER PARCS HOTELS & OVERNACHTEN

Champagne-Ardenne: dichtbij en toch heel Frans

De regio Champagne-Ardenne is een mooi vakantiegebied voor een korte of actieve vakantie

Het is een gevarieerde streek qua landschap. In het noordelijkste deel liggen de Franse Ardennen met vooral bossen en heuvels en de door het landschap slingerende Maas. Een mooi decor van een fietstocht langs de rivier. Ten zuiden van Reims liggen de wereldberoemde wijngaarden waar je prachtige wandelingen of fietstochten kunt maken.

Champagne-Ardenne ligt maar een paar honderd kilometer van de Nederlandse grens en is een ideale bestemming voor een korte vakantie. Ook met kinderen is er veel te beleven.

Tip » Goede reisorganisaties voor een auto- of actieve vakantie in Champagne-Ardenne.

De Franse Ardennen

Ardenne is een heuvelachtig departement waar je elk seizoen kunt genieten van de mooie natuur.

De uitgestrekte bossen worden afgewisseld met kronkelende riviertjes en interessante rotsformaties. Het is een gebied bij uitstek om eens een aantal dagen de drukte van de dagelijkse beslommeringen te ontvluchten en het ligt maar op een paar uur rijden van de Nederlandse grens.

Het is een fantastische streek voor wandelaars. Met veel mooie wandelingen en tochten (meer info? Klik hier)

De Ardennen betekent in het Keltisch: breed bos. Wij concluderen dat de Kelten het goed hadden gezien want het is één en al bos wat je hier ziet. De Maas stroomt er op haar eigen eigenwijze manier dwars doorheen en dat kan in de natte maanden van het jaar tot behoorlijk wat overlast in de vorm van overstromingen zorgen. Overigens levert dat ook weer indrukwekkende plaatjes op.

Charleville-Méziers de hoofdstad van dit departement en de omgeving van de mooie plaats is een prima uitvalsbasis.

De stad beschikt over een prachtig plein dat vooral in de zomer het middelpunt van de stad is. Niet ver van Charleville liggen nog 2 historische plaatsen: Sedan waar de grootste vesting van Europa ligt . Een complex van forten en tunnels van maar liefst 35.000m2.

De andere is Rocroix met een oude vesting van Vauban.

Wijnreizen in Champagne-Ardenne

Meer over wijnreizen lees je in dit artikel

Nieuw » het eBook Le Grand Est!

In het nieuwe eBook Le Grand Est! kun je dag voor dag de belevenissen van Ruud Couwenhoven volgen tijdens zijn reizen in de Elzas, Vogezen, Lotharingen en de Franse Ardennen.

Het eBook is een bron van inspiratie om je te helpen een onvergetelijke tijd te beleven in het noord-oosten van Frankrijk.

Omdat de streek zo dicht bij Nederland en België ligt is het een topbestemming voor een korte vakantie, een paar dagen of een lang weekend. Maar je kunt alles aan elkaar knopen voor een fantastische tijd en alles is dag voor dag beschreven dus je hoeft niets meer zelf uit te zoeken!

Champagne & Reims

Champagne - Ardenne en Reims

De Route-Touristique-du-Champagne brengt je langs de eindeloze graanvelden en slingert dwars door de wijngaarden tussen Épernay, Reims en Châlons-sur-Champagne.

Bij kenners van de Champagne ook wel de gouden driehoek genoemd. In Reims liggen diverse bekende huizen die Champagne fabriceren en die je ook kunt bezoeken.

Hoofdstad Reims is het hart van de Champagnestreek en er zitten veel gerenommeerde champagnehuizen die je kunt bezoeken voor een rondleiding of proeverij.

Zelf geven wij de voorkeur aan een lunch in het supergezellige Café du Palais in Reims, uiteraard met een coupe champagne.

Reims is een prachtige stad en beschikt ook over een mooie grote kathedraal waar de koningen van Frankrijk allemaal zijn gekroond. In de omgeving zie je de kathedraal al boven de stad uitsteken.

In Épernay wordt de champagne in onderaardse kelders opgeslagen. Deze caves zijn in de kalkrotsen uitgehakt en hebben een totale lengte van ca. 100km!

De Montagne de Reims en de streek bij Épernay is een topbestemming om kennis te maken met de Champagnestreek. In elk seizoen kun je lekker wandelen door de wijngaarden. Een mountainbike tocht behoort ook tot de mogelijkheden.

Champagne proeven en kopen? Ga op ontdekkingstocht en je zult verrast zijn over de kwaliteit bij kleine onafhankelijke wijnboeren. In de Champagnestreek liggen tal van leuke en sfeervolle hotels die ideaal zijn voor een weekendje weg

Iets zuidelijker ligt echter de stad Troyes. Het is een middeleeuwse stad waar in het oude centrum nog veel bewaard is van de vakwerkhuizen die hier kenmerkend zijn. Het beschermde stadsdeel is ca. 53 ha waarvan ongeveer 2ha voetgangersgebied. Wist je trouwens dat het centrum in de vorm van een champagnekurk is gebouwd?

Troyes heeft ook een aantal kerken met fabelachtig mooie gebrandschilderde ramen. Vroeger werkten er in de stad namelijk vaklui die meesters waren op het gebied van gebrandschilderde ramen. Neem eens de tijd om een kerk binnen te lopen.

Ook in de omgeving zijn prachtige voorbeelden te vinden zoals in de kathedraal van Chalon-sur-Marne. In het département Aube is ongeveer 9000m2 gebrandschilderd raam aanwezig (waarvan 1500m2 in Troyes) die je in veel dorpen in de kerken kunt ontdekken.

Aube is een fantastische vakantiegebied met veel mogelijkheiden om te fietsen, te wandelen en te genieten.

Campings en hotels in Champagne - Ardenne

Natuur en recreatie in Champagne-Ardenne

Lac du Der

In Champagne-Ardenne ligt ook het Lac de la Fôret d'Orient.

Met ruim 70.000 ha een uitgestrekt gebied met stuwmeren en bossen is het een licht glooiend landschap waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Er liggen 3 grote meren met elk een eigen bestemming:

  • Lac d'Orient, watersport zoals zeilen,surfen,zwemmen vissen en zelfs duiken. Mooie aangelegde zandstranden.
  • Lac du Temple, met ruigere oevers, vooral voor natuurliefhebbers maar je kunt er ook watersporten en vooral vissen.
  • Lac Amance Port Dienville, hier worden vooral gemotoriseerde wateractiviteiten toegestaan zoals waterskiën en jetski.

Het prachtige meer van Lac du Der-Chantecoq.

Iets noordelijker ligt het Lac du Der-Chantecoq is een van de grootste stuwmeren van Frankrijk waarvoor 3 dorpen onder water werden gezet. De belangrijkste gebouwen van deze dorpen werden herbouwd aan de oever bij Sainte-Marie-du-Lac.

Het meer heeft in de loop der tijd een andere belangrijke functie kregen. De wateroppervlakte van ruim 4800 ha is een toevluchtsoord geworden voor ruim 270 vogelsoorten die zich aan de oevers, met een lengte van ca. 75 km, tegoed doen aan het ruimschoots aanwezige voedsel.

In de herfst speelt er zich een waar spektakelstuk af als er tussen de bijna 50.000 grijze kraanvogels het meer bezoeken tijdens hun trektocht. Mede vanwege deze vogel is het gebied tot natuurreservaat uitgeroepen.

In het zuidelijkste deel van Champagne-Ardenne ligt ook plateau van Langres. Hier ontspringt niet alleen de Maas maar ook de bronnen van de Seine, Marne en Aube.

Wat het weer betreft zal het in de Ardennen overeenkomen met het Nederlandse weer. Hoewel wij op onze doortochten toch wel vaak regen hebben gehad maar dat kan toeval zijn. Zuidelijker in deze regio is het weer over het algemeen iets warmer en zonniger zijn dan bij ons. Zodra je de Ardennen uit bent is het ook een stuk droger.

Vestingsteden Rocroix en Sedan

Sedan en Rocroix

De vestingstad Rocroix is heel bijzonder en is absoluut een omweg waard. Het is de enige vesting in Frankrijk die gebouwd is in een 5 puntige stervorm.

De vesting van Rocroix is nog in prima staat te zien en een wandeling over de stadsmuren is bijna een must. Je kunt ook een route volgen die deze vestingwerken passeert. Niet alleen met de auto maar ook met fiets is dit mogelijk.

Zuidelijker van Rocroix wordt het landschap groen en heuvelachtig. Ook tref je hier immense velden aan met graan, koolzaad (prachtig geel in het voorjaar) en vooral ook suikerbieten. De rivier de Marne geeft haar naam aan dit deel van de regio.

Bij Châlons-sur-Champagne kun je de eerste druivenstokken zien waar de licht tintelende wijn van wordt gemaakt en de streek haar patent op heeft ... Champagne. Overigens tref je in dit gebied ook veel herinneringen aan over WO I die hier in alle hevigheid heeft gewoed.

Overigens is de omgeving van Sedan, bij de Maas, en het indrukwekkende fort/kasteel bij Sedan ook meer dan moeite waard.

De regio Champagne - Ardenne bestaat uit 4 departementen:

Ardennes (08)

Champagne - ArdenneCharleville-Méziers is de hoofdstad.

Het is het noordelijkste deel van de regio en dun bevolkt. Er is dus veel ruimte voor de natuur en die is soms overweldigend met vooral veel bos. In het westelijk deel is het landschap licht glooiend. Het zuidelijke deel raakt al de sfeer van de glooiende Champagnestreek. Er zijn diverse routes voor fietsers, wandelaars en autotochten.

Meer over Ardenne

Aube (10)

de hoofdstad is het bijzondere Troyes.

Het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Oriënt staat garant voor een forse dosis natuurschoon. De 3 kunstmatige meren zorgen voor 500 ha watergenot. De champagnewijngaarden worden opgefleurd door leuke dorpjes. Meer in het noorden bij het Pays d’Othe tref je bossen en landbouwgrond aan. Er wordt veel fruit gekweekt en wordt daarom wel eens Klein-Normandië genoemd.

Meer over Aube

Marne (51)

dit is het centrum van de Champagnestreek met de grootste wijnhuizen in Reims en Épernay. Ruim 30.000 ha wijngaarden nodigen uit tot ontdekkingstochten te voet. Het dal van de Marne is ook een mooi gebied maar je zult er niet alleen zijn. Het Lac du Der-Chantecoq is een vogelparadijs en bij Argonne zul je uitgestrekte wouden aantreffen.

De hoofdstad Reims is een mooie stad met parken en veel bloemen en een rijke historie.

Haute-Marne (52)

Als je natuurschoon zoekt dan zit je in dit departement goed. Ruim 240.000 ha bos. Het is geen wonder dat het wildbestand hier zo groot is. je kunt ook op zoek gaan naar de bronnen van 3 rivieren: de Maas (la Meuse) bij Pouilly, de Marne ten zuiden van Langres en de Aube ten zuiden van Auberive.

De hoofdstad is Chaumont en hier kijk je op een heuvel uit over de mooie streek.

Reisorganisaties met vakanties naar de Champagne-Ardenne

  1. TUI
  2. Pharos Reizen van ANWB
  3. Vacanceselect

Je kunt ook bij D-reizen kijken omdat je er makkelijk meerdere aanbieders en prijzen kunt vergelijken.

Tip! Actieve vakanties om te wandelen of te fietsen vind je bij Aktiva tours en SNP Natuurreizen (ANWB). Meer informatie vind je in onze special over fietsvakanties in Frankrijk . Er zijn ook rondreizen naar de Champagne - Ardenne. De beste aanbieders met rondreizen in Frankrijk vind je in de special over rondreizen in Frankrijk.

Tips en links voor de Champgne-Ardenne


Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »

Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk

Tip! Het boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk"

Het bijzondere boek "Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk" werd in 2 maanden tijd het best verkochte reisboek over Frankrijk. Experts geven hun tips over lekker eten & drinken, wijnproeven en kopen, cultuur & historie en overnachten in Frankrijk. Lees de insidertips van locals over fietsen, wandelen, de leukste markten & brocantes plus antwoorden op veel gestelde "Frankrijkvragen". Een unieke roadtrip van 4100 kilometer dwars door Frankrijk completeert dit bijzondere boek volt tips en unieke foto's over Frankrijk.

Nu overal te koop (of te bestellen) voor € 22,50. Bekijk het inkijkexemplaar van meer dan 40 pagina's. Ook beschikbaar als bundel met ebook & luisterboek


eRCeeMedia,inspiratie voor de vakantie

FrankrijkVakantieland wordt op een duurzame manier gemaakt op stroom die door onze eigen zonnepanelen is opgewekt.