Tik hieronder waar je naar op zoek bent:
Vakantiehuizen zoeken ».

Nieuw » Reisadvies Frankrijk inclusief update Coronavirus

Tips voor een vakantie in de Languedoc-Roussillon

VAKANTIEHUIZEN CAMPINGS HOTELS

De Languedoc-Roussillon is een prachtige vakantiegebied..... Lees meer

Languedoc-Roussillon: een ideaal vakantiegebied

De Languedoc-Roussillon is een zeer populaire vakantiebestemming!

Voor een vakantie is de Languedoc-Roussillon zeer veelzijdig. Je vindt er strand, bergen, uitgestrekte wijngaarden, veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen en een heel rijke historie!

Wij geven je hier onze beste tips voor een onvergetelijke vakantie. Ook voor deze regio hebben wij een top 5 reisorganisaties samengesteld en verder vind je veel tips over streken en bezienswaardigheden.

Languedoc-Roussillon is een uitgestrekte regio die in het noorden ondermeer aan de Auvergne grenst. In het zuiden liggen de stranden van de Middellandse Zee of stuit je op de Pyréneeën. Deze regio bestaat uit 5 departementen die u kennis laten maken met verschillende culturen, landschappen en levensstijlen.

Het subtropische klimaat, de prachtige zandstranden, wijngaarden en bergen tot een hoogte van bijna 3000 m maken van deze uitgestrekte regio een vakantiegebied met grote variëteit.

Lozère (1699 m) en Aigoual (1565 m) zijn de hoogste pieken in het Massif Central, de Canigou (2784 m) en Carlit (2921 m) in de Pyreneeën.

Tips voor de vakantieZoek je een andere regio in Frankrijk? Kijk dan hier

Reisorganisaties met vakanties naar de Languedoc-Roussillon

Wandel- en fietsvakanties vind je vooral bij SNP Natuurreizen (ANWB) .

Meer informatie over fietsvakanties vind je in onze Special over fietsvakanties in Frankrijk. Lees alles over rondreizen in Frankrijk of bekijk ons complete overzicht met touroperators in de Languedoc-Roussillon.

AANBIEDINGEN VAKANTIES

Languedoc-Roussillon de ideale vakantiebestemming?

MontpellierHet unieke weer met zon en wind hebben van de Languedoc-Roussillon niet alleen een ideale bestemming voor een strandvakantie gemaakt deze regio staat ook bekend om de voortreffelijke zeil- en surfmogelijkheden.

Gruissan, Port-Leucate, Port-Barcarès en Saint-Cyprien zijn belangrijke zeil- en windsurfcentra.

Vooral de prachtige lange zandstranden trekken jaarlijks miljoen zonzoekers naar dit deel van Zuid-Frankrijk maar ook de mooie en voor gezellige stad Montpellier is een trekker.

De zandstranden hebben een gezamenlijke lengte van ruim 200 km. Er zijn vele kleine baaien en moderne vakantiecomplexen en oude vissersdorpen en havenplaatjes.

De nieuwe vakantieplaatsen die in de jaren zeventig langs de kust ontstonden zijn uitgegroeid tot grote toeristische centra met moderne jachthavens.

Port-Camargue is nu de grootste jachthaven van Europa, la Grande-Motte met zijn piramideachtige en andere moderne architectonische hoogstandjes, Cap d’Agde in de stijl van een (uit zijn voegen gegroeide) vissersplaats.

De stad Sète en het kleinere havenplaatsje Grau-du-Roi zijn de belangrijkste vissershavens in de regio. Bijzonder is ook het departement Gard met zijn talloze Romeinse herinneringen zoals de prachtige Pont du Gard en de steden zoals Nimes en Avignon.

Een bijzonder fraai gebied is zonder twijfel de Camargue waar je wilde paarden en flamingo's kunt spotten.

Om al dat moois eens op je gemak te ontdekken zijn er prachtige vakantiehuizen, gîtes en viila's te huur. Je kunt er ook op één van de vele vakantieparken verblijven of een mooie camping uitzoeken.

Tip: Pierre et Vacances heeft prachtige vakantieresorts in de Languedoc voor een onvergetelijke vakantie met kinderen Ontdek meer tips over Normandiëmaar ook met zijn tweetjes zijn deze een ideale uitvalsbasis.

Fiets- en wandelregio

CamargueDe Languedoc-Roussillon is een regio die uitnodigt voor een actieve vakantie.

Maar met meer dan 6300 kilometer landelijke, verkeersarme en nagenoeg autovrije wegen in het “boeren”achterland met dromerige wijndorpen en rustige plekken, is de Languedoc-Roussillon ook een belangrijk centrum voor wandelaars, liefhebbers van bergtochten, paardrijden fietsen en mountainbiken.

Vooral de kampeerder zoekt in de Languedoc-Roussillon graag een plekje onder de zon. Langs de hele kust en in het rustigere achterland liggen meer dan 900 campings in alle categorieën. Van een tot vier sterren, van rustig tot complete vakantiedorpen.

Qua natuurschoon kom je in de Languedoc - Roussillon volop aan je trekken. In het noorden liggen de prachtige Cevennen. De Causses (hoogvlaktes) en de Gorges du Tarn zijn werkelijk fantastisch. Verder is de Camargue het ontdekken meer dan waard.

Er zijn diverse natuurparken die een verblijf in de Languedoc-Roussillon tot een waar genoegen maken:

  • Parc naturel régional du Haut - Languedoc
  • Parc naturel régional des Grands Causses
  • Parc naturel régional de Camargue en het indrukwekkende
  • Parc naturel des Cevennes.

Alles bij elkaar goed voor ruim 250.000 hectare beschermde natuurgebieden en bij de Cevennen ook nog eens een bufferzone van ruim 230.000 hectare.

Ontdek meer tips over NormandiëGenoeg vierkante meters voor een mooie vakantie of een kort verblijf!

Veel bezienswaardige oudheden

De Languedoc-Roussillon herbergt nog vele sporen van een rijk en woelig verleden.

Overal zijn nog prachtige bewaard gebleven overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen. Zoals het amfitheater in de oude binnenstad van Nîmes, de geheel gerestaureerde ommuurde Cité van Carcassonne aan de voet van de Pyreneeën of de indrukwekkende Pont du Gard.

Ongelooflijk zijn de oude kastelen en dorpen die de Kartharen op bijna onbereikbare rotspunten bouwden om buiten bereik van de vijand te blijven. Zij vormden in de 13e eeuw een sekte die zich binnen de katholieke kerk afzette tegen de corruptie. Dit leidde tot zeer wrede vervolgingen en gevechten. De Katharen verschansten zich in burchten die nauwelijks toegangkelijk waren.

Op diverse plaatsen in de streek tussen Béziers, Minerve, Carcasonne en Corbières roepen bouwwerken nog herinneringen op aan deze woeste tijd. Overigens is de omgeving van Corbières ook qua natuur woest. Je treft hier, net zoals elders in de regio, uitgestrekte wijngaarden aan.

Unesco werelderfgoed

Ontdek de talloze mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in de Languedoc RoussillionDeze regio heeft ook een ongekende hoeveelheid van historische gebouwen die veelal in prima staat zijn.

Blikvangers zijn zondermeer:

  • de citadel van de vestingstad Carcasonne
  • de oude Romeinse bouwwerken in Nîmes
  • de ruim 48 meter hoge Pont du Gard

Het beroemde 2000 jaar oude brug-aquaduct over de rivier Gard is Unesco-werelderfgoed en één der meest imposante bruggen die door de Romeinen gebouwd werden.

Het 275 m lange en 48 hoge bouwwerk bestaat uit drie verdiepingen met arcaden waarvan de bovenste een waterloop is waardoor in lang vervlogen tijden water uit bronnen bij Uzès naar de stad Nîmes werd gebracht.

Ook de prachtig gerestaureerde oorspronkelijk Romeinse en latere middeleeuwse stad Carcassonne is een Unesco-werelderfgoed. Kastelen, kerken, middeleeuwse woningen en winkels en prachtige stadswallen en –poorten geven een goed beeld van het stadsleven eeuwen geleden.

Voor een bijzondere ervaring kun je eens naar de Cirque de Navacelles. Een spectaculair keteldal in de Cevennen dat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Voor een bijzondere ervaring kun je er zelfs overnachten in een unieke chambre d'hôte. Dit natuurfenomeen trekt jaarlijks ruim 250.000 bezoekers!Ontdek meer tips over Normandië

Canal du Midi

Canal du MidiEen aantrekkelijke manier om een mooi deel van de Languedoc-Roussillon te ontdekken is een fiets- of wandeltocht langs één der kanalen.

De trajecten gaan over de jaagpaden die langs de oude waterwegen lopen. De paden zijn schaduwrijk, rustig en veilig want gemotoriseerd verkeer is hier verboden.

Voor een fietstocht over de jaagpaden van o.a. het Canal du Midi, dat de Middellandse Zee bij Sète verbind met de Golf van Biskaje bij Bordeaux.

Het Canal du Midi werd in 1681 opengesteld en er werkten 12.000 mensen aan. De vele sluizen, bruggen, aquaducten en zelfs een tunnel maken het tot iets unieks, waardoor het ook op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

De staat waarin de jaagpaden verkeren is verschillend. Sommige stukken zijn matig tot slecht onderhouden, andere zijn door goed begaanbare paden vervangen. Er is ca. 65 km verhard fietspad en 180 km onverharde weg waar je niet alleen heerlijk kunt fietsen, maar ook prima kunt wandelen.

Wij helpen u op weg in de omgeving van Cap D'Agde, Viaz, Sète, het Bassin de Thau. Canal du Midi, de Camargue en Carcassonne. In het noorden (Lozère) bezochten wij onder andere de pelgrimsplaats Conques en stonden wij oog in oog met de schatten van St-Foye! Onderaan deze pagina vindt u een selectie van de belangrijkste internetsites die u in nog meer informatie verstrekken over de Languedoc - Roussillon.

En om het zoeken in de site makkelijker te maken zullen wij ook een aantal directe links geven naar pagina's in Frankrijk Binnendoor die betrekking hebben op onze eigen ervaringen en belevenissen in de Languedoc - Roussillon.

Deze regio bestaat uit vijf departementen:

Vakantie in de Languedoc - Rousillion. Maak mooie fietstochten in de Languedoc en proef de wijn van de RoussillionAude

De hoofstad van dit departement is Carcasonne. Een prachtig gerestaureerde vestingstad. Dit departement heeft haar naam ontleend aan de rivier de Aude. Het is een boeiende streek met ca 50 km kust aan de Middellandse Zee, het land van de Katharen en de uitlopers van de Pyréneeën.

Gard

het departement Gard omvat de prachtige Cevennen met zijn gorges en rivieren (Tarn, Jonte) maar ook prachtige steden zoals Nîmes, en Avignon. In het uiterste zuiden sluit de petit Camargue aan de Middellandse Zee. De hoofdstad is Nîmes. Beroemd zijn het ommuurde, autovrije middeleeuwse stadje Aigues Mortes, de Pont du Gard en de prachtige Romeinse binnenstad van Nîmes.

Hérault

Montpellier is de hoofdstad. Hérault heeft een kustlijn van ca 80 km met prachtige stranden. Het gebied erachter is redelijk vlak en is bij uitstek geschikt voor 'hollandse fietsers' die van al te hoge heuvels houden. Leuke plaatsen zijn Sète, Agde en Aige Morte. Ook het Canal du Midi biedt kansen voor een fietstocht of flinke wandeling. Het is de streek van vis, oesters, mosselen en natuurlijk bouillabaisse. In de Hérault ligt ook Parc Naturel Régional du Haut Languedoc. Hier zijn vele outdoorsporten op en rond het water te beoefenen.

Lozère

met de hoofdstad Mende is dit het noordelijkste departement van Languedoc - Roussillon. Er wonen maar 70.000 mensen en is het dunstbevolkte departement van Frankrijk. De natuur is hier uniek. In 1985 riep de Unesco een deel van het departement uit als wereldnatuurreservaat. De vlaktes van de Grands Causse zijn uniek! Hier vindt je ook de prachtige Gorges du Tarn, de la Jonte en nog veel meer

Pyrénées - Orientales

favoriet bij veel toeristen vanwege een heerlijk klimaat en een prachtige omgeving. Aan de voet van de Pyreneeën met als hoofdstad Perpignan heeft deze streek eeuwenlang onder de invloedsfeer van de koningen van Majorca gestaan. De Catalaanse sfeer is er dan ook mekbaar. Kuststadjes als Collioure, Saint-Cyprien en Port-Vendres en de prachtige zandstranden hebben grote aantrekkingskracht. En in de wintermaanden bieden de Pyreneeën uitstekende mogelijkheden voor een wintersportvakantie.

Onze eigen ervaringen in de Languedoc-Roussillon

Afstand Breda - Languedoc Roussillon ongeveer 1125 km

Aanbiedingen TUI Frankrijk

Populaire vakantiegebieden in Frankrijk

Aanbiedingen Luxe campings

Luxe campings en glamping

Luxe campings voor een onvergetelijke tijd in Frankrijk. Ideaal in de schoolvakanties met kinderen of juist buiten het hoogseizoen lekker genieten met z'n tweetjes? Nu met korting tot 30% en meer Bekijk de aanbiedingen »

Kleinschalige vakantieparken

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een vakantiehuis met privé-zwembad op een vakantiepark kan dat? Jazeker, en de prijzen zullen je bijzonder meevallen. Zeker als je buiten het hoogseizoen kunt gaan of met vrienden of familie kunt delen. Bekijk de aanbiedingen »

Wat kost een camping in Frankrijk?

Luxe vakantieparken, ook met privé zwembad

Een luxe campingvakantie is mij veel te duur? Met deze tips bewijzen wij het tegendeel en wordt een echt luxe campingvakantie met kinderen of met z'n tweetjes heel betaalbaar. Wij zochten het voor je uit Meer info »